Εκπαιδευτικές επισκέψεις στην “ΒιοΑγρός” και στην “Vamma Del Sol”

Την Πέμπτη 21-12-2023 το τμήμα «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» του Δημόσιου Ι.Ε.Κ Έδεσσας, επισκέφτηκε την εταιρεία Βιολογικών Προϊόντων «Βιοαγρός» (www.bioagros.gr) και την μοναδική Ελληνική βιοτεχνία κατασκευής χειροποίητων πούρων στην Ελλάδα «Vamma Del Sol» (www.vammadelsol.com/) στην Κρύα Βρύση.
Αρχικά οι σπουδαστές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Βιοαγρός ΑΕ» που εδρεύει στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Εκεί ενημερώθηκαν από τον γεωπόνο της εταιρείας κ. Σταύρο Ελευθερίου, για την βιολογική γεωργία και την πορεία ανάπτυξής της στην Ελλάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο ήδη από το 1990 με ένα ευρύ αντικείμενο που περιλαμβάνει τόσο την πρωτογενή παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όσο και την τυποποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έτσι υπήρξε εκτενής αναφορά σε όλα τα θέματα ξεκινώντας από τις πρακτικές δυσκολίες της παραγωγής και φτάνοντας μέχρι τις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς. Έγινε επίσης ειδική αναφορά για την έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητες, τη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Εθνικούς Πόρους.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της οικογενειακής βιοτεχνίας κατασκευής χειροποίητων πούρων «Vamma Del Sol» που είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Εκεί ενημερώθηκαν από τον ιδρυτή κ. Άρη Κωνσταντινίδη για το επιχειρηματικό σχέδιο και πως ξεκίνησε την επιχείρηση. Η οικοτεχνία αδειοδοτήθηκε το 2012 μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος που προϋπέθετε την κατάκτηση της τεχνογνωσίας μεταποίησης του προϊόντος με ταξίδια στη Κούβα και στις ΗΠΑ. Παράλληλα έπρεπε να ξεπεραστούν και γραφειοκρατικά προβλήματα γιατί δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων παραγωγής καπνιστικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα – επιχείρηση (παραγωγή καπνού – μεταποίηση – τυποποίηση και πώληση) με 20.000 πούρα παραγωγή και επίσης έχει εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Ελευθερίου από την Βιοαγρός Α.Ε. και τον Άρη Κωνσταντινίδη από την Vamma del Sol για τις κατατοπιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των σπουδαστών.

Αφήστε μια απάντηση