Διδακτική επίσκεψη στον οινοποιητικό συνεταιρισμό “VAENI”

Στα πλαίσια των μαθημάτων «Παραγωγή και μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» και «Πρακτική εφαρμογή στην ειδικότητα», οι σπουδαστές της ειδικότητας «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» του Δημόσιου Ι.Ε.Κ Έδεσσας επισκέφτηκαν στις 28/11/2022 τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό VAENI – Νάουσα στην Τ.Κ. Επισκοπής στη Νάουσα.
Ο Συνεταιρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας. Το Οινοποιείο στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες και εργάζεται με Ευρωπαϊκά πρότυπα πραγματοποιώντας μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Βρίσκεται μέσα στην οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη Νάουσα, γεγονός που διασφαλίζει την ποιότητα, από την συγκομιδή των σταφυλιών μέχρι την εμφιάλωση.
Οι ερωτήσεις των σπουδαστών είχαν ως επίκεντρο τις διαδικασίες της λευκής και την ερυθρής οινοποίησης, τις συνθήκες οινοποίησης στις δεξαμενές, την ανάμιξη των ζυμωμένων οίνων για τη δημιουργία τελικών προϊόντων, τους παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα των κρασιών, τις μικροβιολογικές φθορές, την παλαίωση και τις εξαγωγές. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ο χώρος ωρίμανσης – παλαίωσης (κάβα) στο υπόγειο του οινοποιείου, όπου με σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, βρίσκονται εκατοντάδες γαλλικά δρύινα βαρέλια χωρητικότητας 225 και 500 λίτρων, όπου οι οίνοι υφίστανται την ευεργετική επίδραση του βαρελιού.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΔΣ για τη θερμή υποδοχή και τον οινολόγο κ. Καραμπάση Γεώργιο για τις κατατοπιστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις των σπουδαστών. Με την επίσκεψη αυτή λύθηκαν πολλές απορίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις, σε εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων αγροδιατροφής.

Αφήστε μια απάντηση