ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγαπητοί σπουδαστές

Από την Πέμπτη 19/3/2020 τα Δημόσια ΙΕΚ της Ελλάδας παρέχουν πλέον τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους αποκλειστικά με χρήση τεχνικών εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης. Στο ΔΙΕΚ Έδεσσας η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε είναι το γνωστό σε όλους σας eClass (https://eclass.iekedessas.gr/) στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε με τους λογαριασμούς που σας έχουν αποδοθεί.
Συμφωνούμε όλοι πως σε καμία περίπτωση ένα εξ αποστάσεως σύστημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει, ειδικά για την κατάρτιση, τα μαθήματα που γίνονται στα εργαστήρια του ΙΕΚ Έδεσσας. Κανένα eClass, Youtube, Facebook, Messenger κλπ. δε μπορεί να προταθεί ως αντικαταστάτης της δουλειάς που γίνεται στα εργαστήρια μελισσοκομίας, πληροφορικής, κομμωτικής, μαγειρικής, φωτογραφίας, ζαχαροπλαστικής, ραπτικής, χημείας, στο ακτινολογικό του Νοσοκομείου, στους παιδικούς σταθμούς και οποιουδήποτε άλλου χώρου χρησιμοποιείτε στα μαθήματά σας.
Στις δύσκολες όμως αυτές στιγμές του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι μας, είναι καλύτερο από το τίποτα. Είναι έστω μια μικρή ακτίνα φωτός έναντι της πλήρους αδράνειας και παραίτησης από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε ζητήσει από τους εκπαιδευτές σας να χρησιμοποιήσουν εντονότερα την πλατφόρμα του eClass και να την εμπλουτίσουν με όσο το δυνατόν περισσότερο διαδραστικό περιεχόμενο. Ήδη μάλιστα έχουμε παρατηρήσει πως έχουν ανταποκριθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Και τους ευχαριστούμε για αυτό γιατί δείχνουν υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Θέλουμε όμως και τη δική σας συμμετοχή. Καθ’ ότι η πλατφόρμα λειτουργεί με ασύγχρονο τρόπο (οι εκπαιδευτές συνδέονται όποτε θέλουν για να ανεβάσουν το υλικό τους και οι σπουδαστές επίσης με τον ίδιο τρόπο για ν’ ανταποκριθούν) θα σας παρακαλούσαμε να συνδέεστε καθημερινά για να βλέπετε αν έχει προστεθεί καινούριο υλικό ή αν ο εκπαιδευτής σας έχει αναθέσει κάποια νέα εργασία ή ερωτηματολόγιο.
Από το ποσοστό χρήσης της πλατφόρμας και την ανταπόκριση εκπαιδευτών-σπουδαστών θα εξαρτηθούν πολλά στη συνέχεια. Είναι σίγουρο ότι το διάστημα που έχει χαθεί, όπως και αυτό που ενδεχομένως θα χαθεί στη συνέχεια, δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί. Πρέπει οπωσδήποτε ένα κομμάτι του να υλοποιηθεί μέσα από εξ αποστάσεως τεχνικές. Τουλάχιστον τα θεωρητικά μαθήματα θα πρέπει να καλυφθούν από τους εκπαιδευτές σας κυρίως με ψηφιακές σημειώσεις, παραπομπές, ερωτηματολόγια κλπ. ώστε να δώσουμε βάρος, όταν με το καλό ανοίξουμε, περισσότερο στο εργαστηριακό μέρος της κατάρτισης.
Σας ζητώ λοιπόν να είστε περισσότερο ενεργοί στην πλατφόρμα, να συμμετέχετε σε τυχόν εργασίες, συζητήσεις και ότι άλλο σας ζητήσουν οι εκπαιδευτές, να είστε απαιτητικοί από αυτούς, και σε καμιά περίπτωση να μην παραιτηθείτε παρασυρόμενοι από το νοσηρό κλίμα το οποίο όλοι μας δυστυχώς βιώνουμε.
Για οποιαδήποτε απορία, τεχνική στήριξη, πρόταση βελτίωσης κλπ. μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο giekedes@sch.gr Επίσης, σας ενημερώνουμε πως ήδη προγραμματίζουμε και on-line συνεδρίες σε πραγματικό χρόνο, με κάμερα και μικρόφωνο ή με το κινητό-τάμπλετ σας, για όσους εκπαιδευτές θελήσουν ν’ ανταποκριθούν.

Ο Διευθυντής

Χρήστου Χριστόδουλος

Αφήστε μια απάντηση