Επίσκεψη των ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ ΜΟΔΑΣ στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος “Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος – Σχεδιαστής Μόδας” του ΔΙΕΚ Έδεσσας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των μαθημάτων “Ιστορία της Τέχνης”, “Ιστορία της Ενδυμασίας” και “Ελεύθερο Σχέδιο. Αρχικά οι καταρτιζόμενοι επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Τσιμισκή 11) όπου και εντοπίστηκαν και παρουσιάστηκαν περιληπτικά, βιβλία σχετικά με την Ιστορία της Ενδυμασίας καθώς και εξειδικευμένα σε διαφορετικούς τομείς όπως για παράδειγμα την ενδυμασία στο θέατρο.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης του Ιδρύματος με τίτλο “Sero Abrahamian (1949-1983), Ο διεθνής πρωτοπόρος της ελληνικής μόδας”. Με αφορμή τα 35 χρόνια από τον θάνατο του Σέρο (Σεροβπέ-Σεραφείμ) Αμπραχαμιάν, η έκθεση αυτή στηρίχθηκε στη συλλογή σχεδίων του που απόκειται στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης (δωρεά Ελένης Λαζαρίδου) και στο πλούσιο αρχείο του αδελφού του Αρθούρου Αμπραχαμιάν. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια από όλη την πορεία του Έλληνα μοντελίστ, φωτογραφικό υλικό και τεκμήρια από τη ζωή του καθώς και δύο σχέδιά του προς την Μαργαρίτα Καλαφάτη. Η έκθεση διανθίζεται με αναφορές στον τύπο, αλλά και με πρωτότυπα περιοδικά της εποχής. Εκτίθεται επίσης η αυθεντική δημιουργία (μια γυναικεία φούστα), με την οποία ο Αμπραχαμιάν πρώτευσε, σε ηλικία 21 ετών, στον διαγωνισμό
μοντελίστ που διοργάνωσε το περιοδικό Γυναίκα το 1970. Με αφορμή τα εκθέματα, εκτός από το έργο και τη ζωή του καλλιτέχνη, έγινε ανάλυση τόσο της απόδοσης των ζωγραφικών έργων – σκίτσων μόδας και όσο και του ίδιου του περιεχομένου της πρωτοποριακής μόδας της εποχής, ενώ τέλος έγινε συσχέτιση με τη μόδα του σήμερα.
Το ΔΙΕΚ Έδεσσας ευχαριστεί θερμά την εκπαιδεύτρια του τμήματος κ. Τριανταφυλλίδου Αναστασία που εμπνεύστηκε, διοργάνωσε και υλοποίησε την πολύτιμη αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη.

Αφήστε μια απάντηση