Σπουδαστές του ΔΙΕΚ Έδεσσας εκπαίδευσαν πολίτες στη “ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΗΣ”

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση με κοινωνικό αντίκτυπο διοργάνωσε το Δημόσιο ΙΕΚ Έδεσσας την Τρίτη 11-12-2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Έδεσσας. Οι εκπαιδευτές του τμήματος “ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ” μαζί με τους σπουδαστές τους, αλλά και την πολύτιμη αρωγή των στελεχών του ΕΚΑΒ, πρόσφεραν ένα μέγιστο κοινωνικό έργο στους πολίτες της Έδεσσας ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντάς τους σε δεξιότητες “Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης” και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απιδινωτή. Στην έναρξη της προσεκτικά οργανωμένης εκδήλωσης, την κεντρική ομιλία ανέλαβε η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Έδεσσας, κ. Ταμβίσκου Έφη, η οποία έθεσε το απαραίτητο θεωρητικό πλαίσιο και, κυρίως, τη σημασία της ευαισθητοποίησης των πολιτών στην παροχή άμεσης βοήθειας σε συμπολίτες τους που κινδυνεύουν από αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος και της αναπνοής. Τα στατιστικά που αναφέρθηκαν στην ομιλία της ήταν αποκαρδιωτικά για την Ελλάδα, καθώς αποτελούμε ουραγό στις γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αποτέλεσμα της μηδαμινής εκπαίδευσης στα σχολεία, ενώ τραγικά ανύπαρκτος παραμένει ο εξοπλισμός των δημόσιων χώρων με απιδινωτές όταν στις προηγμένες χώρες (πχ. Σουηδία) συναντώνται σχεδόν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τα έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ, κ. Στανίσης, Μπούζμπας, Σιώντας, Γιακουμή και Μποζατσούδης, πολλοί εκ των οποίων είναι και εκπαιδευτές του ΙΕΚ Έδεσσας, προέβησαν σε επίδειξη των τεχνικών Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, είτε χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια τους, είτε με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απιδινωτή. Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι πολίτες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να εξασκηθούν ζωντανά στις τεχνικές που παρακολούθησαν, με εκπαιδευτές αυτή τη φορά τους σπουδαστές (!) του τμήματος “ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ”. Οι νεαροί καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ, πολλοί εκ των οποίων απασχολούνται ήδη σε μονάδες ΕΚΑΒ της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, της Αριδαίας αλλά και της Κοζάνης, με ιδιαίτερο ζήλο εκπαίδευσαν τους ενδιαφερόμενους πολίτες δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες που θα ζήλευαν ακόμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτές τους. Το σκηνικό που στήθηκε σε όλους τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου φάνταζε μοναδικό: η διάδοχη κατάσταση στο χώρο της “διάσωσης” του Ν. Πελλας δήλωνε βροντερά “παρών”, μεταφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις που έχει αποκτήσει στο ΙΕΚ στους συμπολίτες τους. Για πρώτη φορά ο Ν. Πέλλας, μέσω του Δημοσίου ΙΕΚ Έδεσσας, εκπαίδευσε άτομα στο σημαντικό πόστο του “ΔΙΑΣΩΣΤΗ” τα οποία αναμένεται ν’ αποτελέσουν τα αυριανά στελέχη των μονάδων έκτακτης βοήθειας και διάσωσης της περιοχής μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Σμίας Χρήστος, στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που θέλησαν και οι ίδιοι να εκπαιδευτούν, καθώς η διάσωση πολλές φορές περνάει και μέσα από τα δικά τους χέρια και εκπρόσωποι του Δήμου Έδεσσας και άλλων φορέων. Η ανάπαυλα της εκδήλωσης αποδείχθηκε εξαιρετικά “γλυκιά”, καθώς φρόντισαν για αυτό οι σπουδαστές της Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ Έδεσσας οι οποίοι παρέθεσαν έναν ντελικάτο χριστουγεννιάτικο μπουφέ με ποικιλία εδεσμάτων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση