Αφιέρωμα της “Εδεσσαϊκής” στους 300 σπουδαστές του ΔΙΕΚ Έδεσσας

Στο φύλλο του Σαββάτου 27-10-2018, η παλαιότερη εφημερίδα του Ν. Πέλλας “Εδεσσαϊκή”, εκθειάζει το εμφατικό ξεκίνημα του ΔΙΕΚ Έδεσσας, στεκούμενη στους υψηλούς φετινούς αριθμούς, σπουδαστών και εκπαιδευτών, που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Ακολουθεί όλο το ρεπορτάζ από το σχετικό αφιέρωμα:

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 300 ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ
Ενώ φέτος οι εκπαιδευτικοί είναι …91!!!

Με 15 διαφορετικές ειδικότητες άνοιξε τις πύλες του το Δημόσιο ΙΕΚ Έδεσσας και ξεκίνησαν τα μαθήματα, ενώ οι σπουδαστές του ξεπερνούν τους … 300!!!!

Οι 15 ειδικότητες είναι:
1. ΒΟΗΘΟΣ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η/Υ
3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ
6. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
8. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
9. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
10. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
11. ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ-ΠΛΗΡΩΜΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ
12. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
13. ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
14. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
15. ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Εντυπωσιακοί είναι όμως και οι υπόλοιποι αριθμοί του ΙΕΚ. Σ’ αυτό θα απασχοληθούν φέτος 91 εκπαιδευτικοί (!), πολλοί εκ των οποίων έρχονται ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη για να διδάξουν. Επίσης 40 σπουδαστές εκτελούν εξάμηνη πρακτική άσκηση στις 110 περίπου συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεκάδες προμηθευτές από την περιοχή της Έδεσσας παρέχουν υλικά για τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων.
Στην εναρκτήρια συνάντηση ο Διευθυντής του ΙΕΚ κ. Χρήστου Χριστόδουλος τόνισε τη ξεκάθαρη στροφή των πολιτών στην επαγγελματική εκπαίδευση, γεγονός που καταγράφεται και από την παράλληλη αύξηση των μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Η ελληνική οικογένεια δείχνει να ωριμάζει και να τολμά να στείλει τα παιδιά της στην επαγγελματική εκπαίδευση, καθώς η εξειδίκευση και η σύνδεση που προσφέρει με την αγορά εργασίας είναι αμεσότερη από ότι ακολουθώντας την αντίστοιχη “διαδρομή” μέσα από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι νέες ειδικότητες
Από τις καινούριες ειδικότητες που λειτουργούν φέτος αναμφίβολα ξεχωρίζουν:
— Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ που “τρέχει” για πρώτη φορά στην Έδεσσα και αναμένεται μαζί με την Μαγειρική να αποτελέσουν τη δύναμη πυρός του ΙΕΚ.
— Οι ΒΟΗΘΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ που θα έχουν την τύχη να εκπαιδευτούν στο Νοσοκομείο και σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της Ιατρικής.
— Οι ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΜΟΔΑΣ που αναμένεται να δώσουν μια ξεχωριστή νότα στο μωσαϊκό των ειδικοτήτων του ΙΕΚ Έδεσσας.

Εκπαιδευτές
Πέρα όμως από την αριθμητική αναβάθμιση, εντύπωση προκαλεί και η προσέλκυση «ηχηρών» ονομάτων ως εκπαιδευτών. Ειδικά στις σχετιζόμενες με Ιατρικά Θέματα ειδικότητες τα ονόματα και οι τίτλοι μιλάνε από μόνοι τους: Ταμβίσκου Ε. (Διευθύντρια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο), Μελισσανίδης Π. (Διευθυντής στην κλινική «Αγ. Γεώργιος» και πρόεδρος στο Ιατρικό Κέντρο «Ασκληπιός»), Σιαφάκας Α. (Καρδιολόγος), Ρωσσικόπουλος Β. (Ορθοπεδικός), Θεοφάνους Μ. (Δερματολόγος), Κυρμάνογλου Ε. (Γεν. Ιατρός), Τσακώντση Ο. (Παιδίατρος), Καράχατζης Γ. (Παιδοχειρούργος), Μάρκου Π. (πρώην Διευθυντής των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών), Στανίσης Π. και Μποζατζούδης Σ. (Στελέχη του ΕΚΑΒ), Μανωλάκης Γ. και Μελλίδης Ι. (Ακτινολόγοι των Νοσοκομείων Εδέσσης και Καστοριάς).
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο που μεγάλο μέρος των επαγγελματιών της περιοχής μας έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται στο Δημόσιο ΙΕΚ Έδεσσας και συνεισφέρει με όλους τους τρόπους στην κατάρτιση των αυριανών επαγγελματιών.

Αφήστε μια απάντηση